Watched & Lawyered

Bánat öleli körül, ki szerdán született

forrás: unsplash.com

Útnak indítottuk Csontos Imola Watched & Lawyered című cikksorozatát Egyesületünk gondozásában, mely a közelmúlt nagy streaming szolgáltatóinál fellelhető gyöngyszemeket veszi górcső alá. Figyelem, spoiler-veszélyes tartalom!

Csontos Imola

I’m not sure whose twisted idea it was to put hundreds of adolescents in underfunded schools run by people whose dreams were crushed years ago… But I admire the sadism. [1] Ezzel a mondattal nyitja a sorozatot főhősünk, Wednesday Addams. Bár a magyar szinkronos verzióban szinte az összes név le lett fordítva, én következetesen az eredeti nyelvbeli neveket fogom használni.

Wednesday Addams a 2019-es Addams Family – A galád család című animációs filmmel robbant be a Z generáció tudatába. Ezt követte a 2021-es Addams Family 2, majd végül cikkem témája. Azonban ha Wednesday eredetét keressük, vissza kell mennünk 1938-ba, amikor is Charles Addams a The Addams Family képregény-sorozat első darabját publikálta a The New Yorkerbe. Ezt követte az 1964-es tv sorozat, mely két évadot élt meg, és óriási sikernek örvendett. Ebben a sorozatban Wednesday nagyjából 6 éves. A sorozatot 3 film követte 1991-98 között, melyekben Wednesday már 13 éves forma. Christina Ricci alakítása fenomenális, aki az új sorozatban végül visszatér – bár nem Wednesday szerepében. A 2022-ben megjelent sorozat – Jenna Ortegával a főszerepben – egy újabb generációval ismerteti meg az Addams családot. 

A sorozat szerint Gomez Addams még a Nevermore Akadémián ismerte meg Morticia Frumpot 1990 környékén, ahol egymásba szerettek, majd letelepedtek az Addams kastélyban. Korábbi filmekből tudhatjuk, hogy Grandmama és Thing él még velük, valamint Lurch, a Frankenstein szörnye-szerű szolgáló.  Gomeznek és Morticiának két gyermeke születik – a sorozatbeli időkeretet tartva olyan 2006 és 2009 táján – Wednesday és Pugsley. 

Wednesday egy súlyos bűncselekményt követően – mely a cikk fő témája lesz – a Nevermore Akadémiára kerül. Azonban itt sem tétlenkedik, és az Akadémián töltött ideje alatt számos bűncselekményt követ el. Ezek közül néhányat az alábbiakban ismertetek röviden.

A 2012. évi C törvény a Büntető Törvénykönyvről (a továbbiakban: Btk.) 221. § szerinti magánlaksértést követ el a harmadik epizódban, amikor a Telepes park közösségi házába betör, miközben egy könyvet keres. Eugene segít neki, mellyel a Btk. 14. § (2) bekezdése szerinti fizikai bűnsegédi magatartást valósítja meg. A negyedik epizódban a halottkém irodájában jár jogosulatlanul, mellyel nem csak magánlaksértést valósít meg, hanem az akta lemásolásával Btk. 342. § (1) bekezdése szerinti hamis közokirat készítését is. A hatodik epizódban Wednesday éjszaka a Gates-villában jár barátaival, ahol is a Hyde rájuk talál, és majdnem megöli őket. Tekintettel arra, hogy a Hyde félig ember, félig állat, és mondhatni tulajdonosa van, aki a ház tulajdonosa is egyben, a Btk. 22. § (2) bekezdése alapján nem lett volna büntethető, ha például a Hyde megkötözi őket, vagy testi sérülést okoz, sőt, még a halál okozása sem kizárható, amennyiben erre ijedtségből vagy menthető felindulásból került sor. 

Wednesday utolsó hete a Nancy Reagan High Schoolban – ahova a Nevermore Akadémia előtt járt – felettébb izgalmasan alakult. A nyitójelenetben Wednesday almával a szájában, megkötözött kézzel a szekrényébe zárva talál rá Pugsleyra, aki néhány felsőbb éves vízilabdás srácnak esett áldozatául. Wednesday válaszul két zacskónyi piranhát ereszt el a medencében a srácok edzése közben. Mint később kiderül, egyik srác – feltehetően a csapatkapitány – elvesztette az egyik heréjét, a többiek sérüléseiről (ha voltak) nem tudunk. Az Addams családot megrázta az eset, minden követ megmozgattak, hogy ez ne tudódjon ki. Micsoda szégyen, hogy a legidősebb gyermeküket csak emberölés kísérletéért vonhatják felelősségre! Azonban felmerül a kérdés, hogy valóban emberölés kísérletéről van-e szó. 

Attól függően, hogy Wednesday-nek mi volt a valódi szándéka (emberölés vagy csak testi sértés), beszélhetünk több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletéről, ahol a szándéka több ember életének kioltására irányult, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletéről, ahol igazából csak egy ember életét akarta kioltani, de tudata átfogta, hogy több ember is belehalhat cselekményébe. Valamint beszélhetünk maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésről, ha csak az egy sérült fiút vesszük figyelembe. Szerintem a meglévő információk alapján inkább a második eset – több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete – a legvalószínűbb, hiszen igazából Wednesday-nek a csapatkapitánnyal/ főkolompossal volt problémája, a többiek (mint csatlósok) nem igazán érdekelték. A Btk. 160. § (2) bekezdése alapján a büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, azonban figyelembe kell venni Wednesday életkorát a cselekmény elkövetésekor (15), valamint az elkövetés eszközét (piranha). 

Előbbi azért fontos, mert a Btk. 109. § (2) a) pontja és 110. § (1) a) pontja értelmében bűncselekmény elkövetésekor tizenhatodik életévét be nem töltött fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés leghosszabb tartama az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése esetén tíz év, ezért a szabadságvesztés végrehajtási fokozata fiatalkorúak börtöne. 

Utóbbi esetén a 2013. évi V. törvény a polgári törvénykönyvről (a továbbiakban: Ptk.) rendelkezéseit kell figyelembe venni. A Ptk. 5:14. § (3) bekezdése alapján a dologra vonatkozó szabályokat az állatokra a természetüknek megfelelő eltéréseket megállapító törvényi rendelkezések figyelembevételével kell alkalmazni. A piranhák általában nem támadnak az emberre, azonban húsevő állatokként egy nagyobb raj pillanatok alatt halálos sérüléseket tud okozni. Több esetről is beszámoltak, a New York Post cikke [2] alapján négyen haltak meg Paraguayban, és húszan sérültek meg egy 2022-es támadás során. Mindezek alapján a piranhák természetükből fakadóan alkalmasak halálos sérülés okozására, következésképpen alkalmas tárgyi eszközként szolgáltak a bűncselekmény elkövetésére, így Wednesday-nek a magyar törvények alapján idén a második évét kellene töltenie a fiatalkorúak börtönében. 

Ennek ellenére úgy látszik, hiába a sok bűncselekmény, főhősünk elkerülte a büntetőjogi felelősségre vonást, és a sorozat végére majdnem hogy hősként ünneplik. Vajon igaza lenne Wednesday-nek, és a cél tényleg szentesíti az eszközt? 


[1] “Nem tudom, kinek a beteg ötlete volt kamaszok százait olyan alulfinanszírozott iskolákba pakolni, amik élén sok-sok éve kiábrándult vezetők állnak, de csodálom a szadizmust.” Wednesday, Netflix sorozat, 2022.

[2] Lawrence Richard: Piranha attacks in Paraquay leave 4 dead, more than 20 injured this year, New York Post, 2022, link: https://nypost.com/2022/01/06/piranha-attacks.