Munkajog

A védelem védtelenjei. Milyen nehézségek elé állítja a digitalizáció a munkajogi védelem intézményét?

forrás: unsplash.com

dr. Heinrich Renáta

A munkajogi védelem jövőjéről

Képes-e a jogalkotás lépést tartani a valós társadalmi-gazdasági folyamatokkal? A kérdést nem a 21. század hívta életre, azonban a megfelelő válasz megtalálása napjainkban egyre sürgetőbb. Az online térhódítás és a digitalizáció rohamos térnyerése nem csak a munka és a magánélet közti határvonalat tette képlékennyé, hanem az egyes munkavégzési kategóriák különbségeit is összemosta.  Kétségtelen, hogy a rohamos technológiai fejlődés komoly kockázatokat hordoz magában, emellett azonban olyan új jelenségeket is életre hívott, mint a platformalapú foglalkoztatás vagy az applikációs munkavégzés: ezeknek az intézményeknek a jogi keretek közti megfelelő elhelyezése merész és kreatív jogszakmai hozzáállást igényel a döntéshozóktól.

Létezik-e egy harmadik kategória a munkavállalók és az önfoglalkoztatók közt, s ha létezik, kiérdemli-e a munkajogi védelem egy részét? Mennyiben elégséges egyáltalán a védelem jelenlegi szintje? Milyen jogalkotási koncepció rejti a kulcsot a megfelelő szabályozáshoz? Jelen írás ezekre a kérdésekre keres választ a kockázatok vizsgálatától a köztes zónában dolgozók helyzetének taglalásán keresztül a lehetséges megoldási javaslatokig.

A tanulmány megtekintéséhez kattints: Heinrich Renáta: A védelem védtelenjei. Milyen nehézségek elé állítja a digitalizáció a munkajogi védelem intézményét?