Egyéb kategória

Strafrecht

forrás: unsplash.com

Mozga Dániel Ügyvédi Iroda és a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda

Különös kérdésekkel fordultak hozzánk a Pro Veritate Olvasói.

Miután már irtunk az osztrák családjog legérdekesebb kérdéseiről, és beszámoltunk arról, hogy a GmbH (magyarul Kft.) a legkedveltebb osztrák cégforma, felmerült  a kérdés, hogy hogyan és miként lehetséges a segitség azon magyar állampolgárok számára, akik – akár önhibájukon kivül is – kapcsolatba kerültek az osztrák büntetőjoggal.

Mozga Dániel Ügyvédi Iroda (Mag. Mozga Dániel), és a Bécsi Ujvárosi Ügyvédi Iroda (Dr. Ujvárosi Veronika) már alapitásuk óta kapcsolatban állnak a büntetőjog összes területével, függetlenül attól, hogy melyik ausztriai tartományban történik meg a bűncselekmény, illetve szabálysértés. 

A legfontosabb tudnivaló talán az, hogy „aranyat” – jelen esetben akár szabadságot is – érhet az, ha valaki a rendőrségi kihallgatásra már ügyvédi kisérettel megy el. Ennek legfőbb oka az, hogy a kihallgatáson az ügyvéd folyamatosan jelen lehet, és személyesen ellenőrizheti, hogy azt jegyzőkönyvezzék, amit az ügyfél ténylegesen mondott, és ne azt, amit az eljáró rendőrnyomozó esetleg hallani szeretne. 

Az ügyvéd jelenléte azért is fontos, mert feladata, hogy a kihallgatáson megjelent tolmácsot ellenőrizze. Fontos megjegyezni, hogy az ügyvéd annak ellenére sem végezhet forditási tevékenységet, ha a magyar, illetve a német nyelvet is anyanyelvi szinten beszéli. Gyakran előfordult már, hogy egy kihallgatás keretében nem hivatalos tolmácsot rendelt ki a rendőrség, ennek következményeként  a tolmács – akaratán kivül is – rosszul forditott le egy szófordulatot, vagy másképp hangsúlyozott egy mondatot. Az ilyen „műhibáknak” a későbbi büntetőeljárásban akár döntő relevanciája lehet. 

Az sem elhanyagolandó tény, hogy az ügyvédeknek a kihallgatás során saját maguknak is van joga kérdéseket feltenni az ügyfélnek. Nyilvánvaló, hogy ezen kérdésekkel olyan tényekre és dolgokra is rávilágithatnak, ami alapján az eljáró ügyészség és biróság számára kiderül, hogy az ügyfél ártatlan, vagy csak részben bűnös. 

Az időbeli közbelépés nemcsak az első kihallgatások menetét engedik jelentősen megcsiszolni, hanem ez az a szakasz, ahol egy jó ügyvéd már azt is el tudja érni, hogy egy esetleges elitélés után az ügyfelet egy speciális büntetéscsökkentő eljárás keretében hamarabb hazaengedjék a büntetésből.

Talán, szintén egy nagy előnynek minősül az, hogy Ausztriában abszolút elfogadott, hogy az ügyvédek nemcsak a tárgyalási időpont miatt, hanem maga a tárgyalásmenete és az ügy tartalma miatt is kapcsolatba léphetnek a birókkal, és az ügyészekkel. Ez az osztrák jog alapján nem tiltott. 

Az Ujvárosi és a Mozga Ügyvédi Iroda ezt előszeretettel használja ki, hisz minden itélet eredménye egy jó előkommunikáció. Ilyenkor majdnem úgy, mint ahogy azt az amerikai filmekből ismerjük, egy egyezséget is lehet kötni, aminek keretében jelentősen lehet csökkenteni a várt büntetés mértékét. Mind Dr. Ujvárosi Veronika, mind Mag. Mozga Dániel magyarul beszélő osztrák ügyvédek, akiknek külön erőssége az, hogy nemcsak Bécsben, hanem mind a 9 tartományban vállalnak büntetőjogi képviseletet.

Külön előny, hogy az ügyvédek akár a normális látogatási időn túl is bejuthatnak ügyfeleikhez, és megszabott időkorlát nélkül beszélhetik át velük az aktamásolatot, illetve a védekezési stratégiát. 

Abszolút jellemzője az összes büntetőügynek – legyen az egy kisebb szabálysértés, vagy egy nagyobb lélegzetevételű ügy akár több tettessel, vagy több sértettel -, hogy minél hamarabb megtörténik a kapcsolatfelvétel az ügyvéddel, annál többet lehet peren kivül – azaz még a büntetőtárgyalás előtt – elintézni.

Büntetőügyben ezért mind Mozga Ügyvéd Úr, mind Ujvárosi Ügyvédnő a nap 24 órájában, akár ünnepnapokon is elérhető.  Az olyan ügyfelek számára, akikkel szemben kitiltó végzés van hatályban, vagy akik számára kritikus lehet a határon való átlépés, azoknak nem csak az online tanácsadás, hanem magyarországi időpontok is lehetségesek.

A következő cikkünkben elhagyjuk a nyomozati- illetve az első kihallgatások szakaszát, és kitérünk arra, hogy milyen jellegzetességgel zajlanak a büntetőjogi tárgyalások az osztrák jogrendszer alapján.